Judo is gaaf!

Tijdens de lessen wordt ook veel aandacht besteed aan het leren vallen. De technieken bestaan uit grond- en werptechnieken.

Bij Sportcentrum Kooistee werken we in een veilig sportklimaat waarbij we alle deelnemers uitdagen het maximale uit zichzelf te halen. Respect naar de lesgever en medesporters staan hierbij voorop. De lessen worden verzorgt door gediplomeerde docenten. Voor de fanatieke judo-er trainen we ook voor wedstrijden en organiseren we examendagen om steeds hogerop te komen; tot aan de zwarte band!

Judo wordt als sport gezien als één van de betere als het gaat om ontwikkeling, dat hoor en lees je op verschillende plekken.

Maar wat zijn nu die specifieke voordelen die het judo jou kan bieden?

  1. Brede motorische ontwikkeling

Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Er zijn veel gekruiste bewegingspatronen waarvoor communicatie tussen linker en rechter hersenhelft nodig is.
Denk aan het links én rechts uitvoeren van technieken. Balans houden en snelheid ontwikkelen vallen hier ook onder.

  1. Valbeheersing

Judo leert je vallen en opstaan. Het vallen wordt voor de judoka een tweede natuur en zal zodra deze buiten de dojo komt te vallen weten hoe hij/zij hiermee om moet gaan.
Hierdoor is de kans op blessures zowel binnen als buiten de dojo veel kleiner geworden.
Het valbreken moet een reflex worden en wordt daarom elke les opnieuw getraind.

  1. Brede conditieverbetering

Judo zorgt er voor dat alle voorkomende energiesystemen in het lichaam worden aangesproken. Klinkt misschien vaag, maar judo vraagt zowel om uithoudingsvermogen als korte explosieve acties.
In tegenstelling tot een marathonloper die het vooral van uithoudingsvermogen moet hebben en geen explosiviteit, of tot een krachttrainer, die juist explosiviteit nodig heeft en minder uithoudingsvermogen.
Een judoka traint beide onderdelen, een training duurt een uur en die moet je volhouden, maar ook een wedstrijd die minimaal 2 minuten duurt (voor de jeugd) moet je goed vol kunnen houden.

  1. Judo is krachttraining

Judo zorgt naast het trainen van alle spieren met name voor de opbouw van een stevig spierkorset (core stability => buik en rugspieren worden continue getraind wat zorgt voor minder rugklachten.
Bij elke beweging zorg je voor balans, hiervoor moet je kracht ontwikkelen, maar ook het tillen en sleuren/slepen van je tegenstander zorgt dat je kracht nodig hebt.
Zonder het gebruik van gewichten, maar door het gebruik van lichaamsgewicht worden de judoka elke les een beetje sterker.

  1. Zelfvertrouwen

Door het karakter van de (contact) sport is bewezen dat judo het zelfvertrouwen verbeterd. Kinderen leren te vallen en dus ook om op te staan.
Fouten maken mag en is de normaalste zaak van de wereld, zonder fouten maken leer je niet.
Elke judoka krijgt de ruimte om te ontdekken, op zoek te gaan naar de manier die voor hem/haar werkt en op eigen tempo te groeien.
Er zijn duidelijke afspraken die ervoor zorgen dat drukke kinderen weten waar de grenzen liggen en voor stille kinderen zorgt voor structuur en duidelijkheid.
Allemaal kleine dingen die een bijdrage kunnen leveren aan het zelfvertrouwen van kinderen.

  1. Weerbaarheid

Een judoka is gewend om vast gepakt te worden en heeft doeltreffende oplossingen hoe daarmee om te gaan.
Het is een contactsport, daardoor zal een judoka niet snel schrikken als ze worden aangeraakt of wanneer ze (per ongeluk) vallen of struikelen.
Om punt 2 nog even erbij te halen, judoka leren hoe ze moeten vallen, daarmee zijn ze niet bang om te vallen. Ze weten tenminste hoe ze zonder pijn, veilig kunnen vallen en moeten opstaan.

  1. Judo is duo

Er is geen judo spel zonder samenspel. Dit dwingt de judoka om te leren samenwerken. Vele sporten kan je in je eentje beoefenen of maak je deel uit van een team.
Bij het judo ben je het meeste van de tijd met z’n twee bezig. Toch leer je in de les ook werken in teamverband door de vele spel en trainingsvormen.
Je bent namelijk als groep in de dojo en als groep maak je de les. Judo leer je met elkaar, niet alleen.

  1. Meer dan alleen sport

Judo is meer dan alleen een bewegingsspel. Uiteindelijk resulteert het beoefenen in een Positive Way of Life wat officieel is vastgelegd als grondbeginsel.
Alles wat je leert in het judo aan normen en waarden zijn zo één-op-één over te nemen in het dagelijks leven. Neem een kijkje in de Morele Code van het judo en je weet wat we bedoelen:

  1. Beleefdheid
  2. Moed
  3. Oprechtheid
  4. Eer
  5. Bescheidenheid
  6. Respect
  7. Zelfbeheersing
  8. Vriendschap
  1. Zoeken naar balans

Het andere grondbeginsel van het judo houdt in dat je zoekt naar de beste manier om met zo min mogelijk inspanning/kracht de ander uit balans te halen.
Uiteindelijk leert de judoka dit grondbeginsel op meer vlakken toe te passen. Niet alleen het balans houden, maar ook het begrijpen van balans en hoe je het kan verstoren is onderdeel van de training.

  1. Judo en je CV

Judo heeft een groot positief imago als je verteld dat je het beoefend of beoefend hebt. Immers je bent gewend aan’ vallen en opstaan’.
Zeker wanneer je de sport op langere termijn oefent en uiteindelijk de zwarte band weet te halen, toont dat discipline en toewijding.
Twee mooie eigenschappen waar elke judoka trots op mag zijn!

 

Proefles inplannen bij Sportcentrum Kooistee

Schrijf je hier in voor een gratis proefles. Wij nemen contact met je op voor het inplannen van de les.

  • DD dash MM dash JJJJ

Regels
Bij judo is het zeer belangrijk dat er geen sieraden gedragen wordt (oorbellen die niet uit mogen graag afplakken met pleisters). Dit vanwege de veiligheid.
Jongens mogen geen hemd aan onder de judopak, voor meisjes geldt een wit t-shirt onder de judopak. Lange haren in een staart of vlecht a.u.b.

Examens
Indien uw kind(eren) examen mag doen worden ze hiervoor uitgenodigd d.m.v. een briefje wat in de les wordt uitgedeeld.
Dit briefje dient inclusief kosten in een gesloten envelop aan de judodocent afgeleverd te worden (niet bij de balie).

Lestijden

Woensdag
15:00 - 16:00 | 5+ jaar
16:00 - 17:00 | wedstrijdtraining
Donderdag
15:45 - 16:30 | 3 t/m 6 jaar
16:30 - 17:15 | 7 t/m 9 jaar
17:15 - 18:15 | 10+ jaar